
WET WEATHER INFORMATION 
 

The Management Committee is loath to make a general cancellation. Coaches 
are requested to communicate with opposition coaches using the phone numbers 
on club pages on the website. Grounds should be inspected using the Fitness of 
the Ground rule as a guide and a decision made whether or not to play. Coaches 
and Managers are asked to communicate with parents as soon as possible if 
there is a cancellation.  
 
If a General cancellation decision is made on Friday evening, it will be posted on 
the website www.bnjca.org.au and on Facebook & Twitter by 8:00pm.  If the 
General cancellation decision is not made until Saturday morning it will be posted 
on the www.bnjca.org.au website and on Facebook & Twitter by 7:15am. 
 
Procedure for the following week 
If games are cancelled one week and no play has occurred and the second week 
can be played, then games revert to ONE DAY games and follow ONE DAY rules. 
MyCricket is completed as if it is a ONE DAY game.  
 
 (Extract from the 2018 Rules Section 3.) 
 
3. FITNESS OF THE GROUND 
 
(a) Play should only be suspended when the conditions are so bad (including 

lightning) that it is unreasonable or dangerous to continue.  A ground is unfit 
for play when it is so slippery so as to deprive batters or bowlers of a 
reasonable foothold, or the fieldsmen freedom of movement.  The safety of 
players at all times must be paramount.  Play should not be suspended 
merely because the grass is wet and the ball slippery. 

 
(b) The decision concerning the fitness for play of the ground, including the 

pitch, must be made by a representative from each team and/or official 
umpires.  In those cases when club groundsmen are concerned with 
ground preparation, the decision concerning ground fitness for play should 
involve such representatives and/or official umpires and club groundsmen 
(if applicable).  Where a club groundsman has full control of the ground, 
the groundsman's decision shall be final. 

 
(c) If team representatives, with their players in attendance, disagree regarding 

the fitness of the ground for play the present state continues.  That is, if play 
has not commenced and the representatives disagree, there will be no play.  
If play has been suspended because the ground is unfit for play, the team 
representatives must agree before play resumes.    No time shall be added 
to the match to make up for time lost to adverse conditions or injury. 

 
(d) (The 30/30 Rule)  If thunder follows a lightning flash by thirty (30) seconds or 

less play must cease and players and officials leave the field immediately.  
Play must not resume until thirty (30) minutes after the initial lightning 
flash. If during the suspension of play thunder follows a lightning flash by 
thirty (30) seconds or less the suspension period is to recommence. 

 
Note. See Standard AS/NZS 1768:2007 “Lightning Protection”. 
 
Note. A 30 second time difference indicates the flash was within a 10km 
radius, a 15 second time difference is within a 5km radius, and a 3 second 
difference indicates within a kilometre. 
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